Publicerad 2015-10-15

Workshop för materialforskare med miljöintresse

Är du miljöintresserad och verksam inom materialforskning? Nu har du chansen att påverka en framtida utlysning inom smarta material. Den 30 november anordnar Mistra en workshop med tre framstående forskare.

– Vår ambition är att starta forskning om smarta material för miljönytta. Syftet med workshopen är att våra internationella experter ska få träffa svenska forskare och skapa sig en bild av den kompetens som finns att bygga vidare på, säger Chris Folkeson Welch.

Nyligen satte Mistra ihop en internationell arbetsgrupp. Deras uppgift är att ta fram vetenskapligt underlag för en eventuell ny utlysning inom materialområdet. Gruppen leds av David Cardwell, professor vid Cambridge. De två övriga ledamöterna är Mir Wais Hosseini, professor vid Université de Strasbourg samt Steffi Friedrichs, forskaren bakom intresseorganisationen Nanotechnology Industries Association som numera är verksam med policyfrågor inom OECD.

Som ett led i deras arbete hålls en tre timmar lång workshop 30 november i centrala Stockholm – på Mistras kansli, ett stenkast från Stockholm Central. Anmäl gärna i förväg om du vill hålla ett kort anförande. Workshopen avslutas med diskussion och en sammanfattning.

Slutsatserna från workshopen blir en del i expertgruppens utlåtande, som beräknas vara klart i februari 2016. Om allt går enligt plan, kan en utlysning ske under andra kvartalet 2016, enligt Chris Folkeson Welch.

Text: Henrik Lundström, Vetenskapsjournalisterna